KONOPLJA I DIJABETIČKA RETINOPATIJA

Proučavano je potencijalno terapeutsko djelovanje konoplje u liječenju raznih očnih bolesti, uključujući glaukom, makularnu degeneraciju i dijabetičku retinopatiju.

Glaukom je stanje koje može uzrokovati gubitak vida zbog visokog tlaka u oku. Tradicionalno liječenje glaukoma uključuje korištenje kapi za oči ili podvrgavanje operaciji snižavanja intraokularnog tlaka (IOP) u oku. Međutim, neki pacijenti možda neće dobro reagirati na te tretmane ili će doživjeti neželjene nuspojave.

Studije su pokazale da konoplja može pomoći u smanjenju IOP-a u oku, potencijalno nudeći novu opciju liječenja glaukoma. To je zato što konoplja sadrži spojeve poznate kao kanabinoidi, koji u interakciji s endokanabinoidnim sustavom tijela reguliraju različite funkcije, uključujući IOP. Jedno je istraživanje pokazalo da primjena kapi za oči na bazi konoplje na oči kunića s glaukomom smanjuje IOP do 35% unutar 2 sata od primjene.

Uz svoje potencijalne dobrobiti za glaukom, konoplja također može imati zaštitne učinke za druga očna stanja. Makularna degeneracija vodeći je uzrok sljepoće i uključuje oštećenje makule, dijela oka odgovornog za središnji vid. Istraživanja su pokazala da protuupalna i antioksidativna svojstva konoplje mogu pomoći u zaštiti očiju od oštećenja i potencijalno usporiti napredovanje bolesti.

Dijabetička retinopatija još je jedno stanje oka koje može uzrokovati gubitak vida kod osoba s dijabetesom. Uzrokuje ga oštećenje krvnih žila u mrežnici, što može dovesti do oticanja i istjecanja tekućine. Protuupalna i antioksidativna svojstva konoplje također mogu biti korisna za dijabetičku retinopatiju, jer mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od oksidativnog stresa.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli učinci konoplje na očne bolesti, ove studije nude obećavajući potencijal za konoplju kao opciju liječenja. Kao i kod svakog drugog tretmana, važno je razgovarati s liječnikom prije upotrebe konoplje za zdravlje očiju.

Join the Discussion

Your email address will not be published.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0